Turun päivän puhe suurtorilla 15.10.2024

Tiistai 15.10.2024 - Pirjo Lampi

Turku kasvaa tällä hetkellä poikkeuksellista vauhtia.

Näin meille on kaupungin toimesta hehkutettu.

Kuinka hienoa oli, kun saimme riemuita siitä, että olemme ylittäneet ennätyksellisen 200 000:n asukkaan rajan.

Miksi kuitenkin taloutemme on tällä hetkellä niin huonossa tilassa, että joudumme todennäköisesti nostamaan veroprosenttia ja käymään jopa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut?

Kun kansliapäällikkö kertoi tästä kaupunginhallituksen jäsenille, olin todella hämmentynyt siitä, että kaupungin taloustilanne on entisestään heikentynyt.

Miksi olemme tässä tilanteessa? Mitä on tehty väärin tai huonosti? Ennusteet eivät ole toteutuneet odotetulla tavalla. Onko laskelmissa tapahtunut virheitä? Pohdittavaa siis riittää.

Meillä on kaupungissamme nykyään valtava rakentamisbuumi. Laatikkomallisia kerrostaloja rakennetaan pilvin pimein, vaikka ymmärtääkseni meillä ei ainakaan vuokra-asunnoista ole pulaa.

Useat TVT:n vuokra-asunnoissa asuvat ovat ihmetelleet minulle suuria vuokrankorotuksia.

Turussa tarvittaisiin lisää pientalo- ja rivitaloasuntoja.

Olemme huolehtineet vuosikausia kiinteistöjemme kunnosta huonosti. Tällä hetkellä meillä on yhtä aikaa valtava määrä kouluja ja päiväkoteja väistötiloissa. Tämä ei ole halpaa lystiä.

Samalla kun olemme ylpeilleet asukasmäärän kasvulla, pitää olla myös realismia.

On aivan selvää, että uusien asukkaiden taustalla, esimerkiksi maksukyvyn suhteen, on merkitystä kasvun lopputulokseen.

Väestömäärän kasvaessa myös varhaiskasvatuksen ja opetuksen tarve kasvaa. Tällöin esimerkiksi avustavaa henkilöstöä tarvitaan enemmän, ja myös ns. positiivinen diskriminaatio lisää kaupungin kustannuksia.

Turku ei voi kasvaa oikealla tavalla, jos kasvu perustuu pääosin vain maahanmuuttoon.

Tällä valtuustokaudella on tapahtunut myös suuri muutos sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueille. Samalla poistui myös niihin saatu valtion kunnille myöntämä rahoitus. Se ei kuitenkaan ollut ns. korvamerkittyä rahaa. Viime valtuustokaudella kunnat saivat myös ylimääräistä ns. koronakorvausrahaa, joka helpotti budjetointia. Näiden poistumista ei ilmeisesti ole osattu huomioida riittävästi, vaikka nämä asiat ovat olleet tiedossa.

Nyt kaikki lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat hyvinvointialueiden vastuulle, eli meillä Varhalle.

Kaupunki on kiistellyt Varhan kanssa siitä, mitä tarkoitetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisellä. Se kuuluu molemmille sen mukaan, mitä lait määrittelevät. Hyvä yhteistyö Varhan kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

Kun ensi valtuustokaudella meillä ei enää tule olemaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaa, olemme uusien haasteiden edessä siinä, miten tulemme eri päätöksentekoelimissä edistämään kaikkien turkulaisten hyvinvointia vauvasta vaariin. Ilman rahaa siihen ei pystytä.

Hyvin hoidettuna sillä kuitenkin säästetään.

Se, että kuuntelemme turkulaisten toiveita ja ajatuksia, on ensiarvoisen tärkeää.

Tässä taloustilanteessa jokainen kai ymmärtää myös sen, että ratikkahaaveet on nyt lopullisesti haudattava.

Ongelmat on kuitenkin ratkaistava tavalla tai toisella, ja huonoista ajoista on ennenkin selvitty. Poliittisia kompromisseja joudutaan varmasti tekemään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: turun, päivä, puhe, suurtori, pirjo, lampi

Yhteispäivystyksen maksuihin löytyisi muitakin vaihtoehtoja

Torstai 6.6.2013 klo 22.39 - Pirjo Lampi

Kirjoituksessaan Rahastuksen makua (TS 3.6.) nimim. Maskulainen ihmettelee yhteispäivystyksen maksua.Tätä samaa ihmettelin Turun sosiaali-ja terveyslautakunnan kokouksessa 22.5. Tuon saman esh:n poliklinikka maksun maksavat siis myös turkulaiset kuten maskulaisetkin.Tätä asiaa ei ole todellakaan kovin hyvin informoitu nykyisille yhteispäivystyksen käyttäjille.
Tiedustelin asiaa palvelutuotantojohtaja Petri Virtaselta, joka kertoi asian olevan mahdollista perustuen lakiin ja asetukseen sosiaali-ja terveydenhoidon asiakasmaksuista. Mikäli yhteispäivystys järjestetään erikoislääkärijohtoisen sairaalan poliklinikalla maksuna voidaan periä 27,50 eur käynniltä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on itsenäinen toimija maksuja määrättäessä. Koska Turku ja muut kunnat ovat siirtäneet päivystystoimintansa VSSHP:n alaiselle ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselle,maksut määrätään jatkossa siellä. Laissa siis määritellään enimmäismaksun suuruus joka saadaan ja voidaan periä mutta muunkinlainen ratkaisu olisi mahdollista. Erilaisia käytäntöjä on olemassa esim. Helsingissä.
Maksun yhtenä perusteena lienee se, että yhteispäivystyksessä saa myös tarvittaessa erikoissairaanhoidon saman katon alta.Sitä eivät kaikki suinkaan tarvitse mutta kuitenkin maksavat saman esh:n pklmaksun riippumatta siitä ovatko he saaneet perusterveydenhoidon vai erikoissairaanhoidon tasoista hoitoa. Liikelaitoksen kanssa tehdyssä palvelusopimuksessa se on velvoitettu toimittamaan kunnille käyttöraporttitietoa toiminnan suunnittelua ja tilastointia varten esim. perusterveydenhuoltotasoisten potilaiden käyntimääristä kuukausittain. Ei siis olisi mitenkään mahdotonta periä maksua perusterveydenhoidon mukaan niiltä jotka eivät erikoissairaanhoitoa ole tarvinneet.
On hämmästyttävää, että valta maksuista on annettu liikelaitokselle, jossa päätöksen teossa ei ole kunnallista edustusta. Tätä suuntausta en näe hyvänä.

Julkaistu Turun Sanomissa (5.6 2013) 

Pirjo Lampi
kaupunginvaltuutettu ( ps )
sosiaali-ja terveyslautakunnan jäsen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yhteispäivystys, maksu, löytyä, muita, vaihtoehto