Turun organisaatiouudistukset ja säästöt huonosti perusteltuja

Lauantai 8.11.2014 - Pirjo Lampi


Turun kaupungissa tehdään tällä hetkellä sellaisia organisaatiouudistuksia ja säästöjä uudistusohjelmien nimissä että ihan hirvittää lapsiperheittemme puolesta. Tässä niistä kaksi esimerkkiä.Suunnitelmat koulujen ja päiväkotien toimintojen muuttamisesta ja jo valtuustossa siunauksensa saanut koulupsykologien siirto sivistystoimialalta hyvinvointitoimialan hallinnon alaisuuteen.Tämäkin päätös syntyi peräti kyseenalaisella tavalla. Asiasta oltiin tehty sivistystoimialalla päätös kahdessa lokakuun kokouksessa. Sen sijaan sosiaali-ja terveyslautakunta käsitteli asiaa ensimmäistä kertaa vasta valtuuston kokouksen jälkeisenä päivänä omassa kokouksessaan. Tosin valtuustossa asia oli kätketty hyväksyttyyn hyvinvointitoimialan uuteen johtosääntöön lauseella Valmistelussa oleva koulupsykologien siirto jne. Valmistelu, jota lautakunta ei ollut käsitellyt, olikin siis päätös asiasta.

Uittamon ja Vähä-Heikkilän koulujen toimintaa aiotaan edelleen muuttaa. Nyt Uittamon koulun 3. ja 4. luokkalaiset siirrettäisiin Vähä-Heikkilän kouluun jossa ei ole riittävästi tilaa uusille oppilaille muuten kuin siirtämällä sieltä esikoulu ja iltapäiväkerho pois. Liikuntatunneilla käyvät 5. ja 6. luokkalaiset Uittamon koululla tälläkin hetkellä. Kouluruokailun järjestäminen tuottaisi yhä enemmän vaikeuksia. Myös liikenteen aiheuttamat riskit ovat selvät. Ala-astelaiset eivät kävele Vähä-Heikkilän kouluun. Uittamon koulu on tähänkin asti toiminut erittäin kustannustehokkaasti.Koulun yhteydessä olevassa päiväkodissa toimii kaksi esikoululuokkaa joista lasten on helppo siirtyä koulun puolelle. Koko alueelle koulun merkitys on korvaamaton. Nyt tämä pitäisi muuttaa keinolla millä hyvänsä ja varsin huonoin perusteluin.Kaiken takana on Rätiälänkadun päiväkodin lopettamissuunnitelma. Nyt Uittamon kouluun pitäisi sijoittaa 2 esikouluryhmää joiden lapset eivät asuinpaikkansa mukaisesti kuitenkaan kävisi Uittamon koulua.

Koulupsykologit ollaan nyt erottamassa eri hallinnon alaisuuteen kuraattoreista. Tällöin myös tietokantajärjestelmä tulee todennäköisesti muuttumaan. Siirtoa on perusteltu synergiaeduilla ja työkierrolla. Tässä unohdetaan psykologien erikoistuminen ja työn pitkäjänteisyys.Psykologit pätevöityvät omien erityisalueittensa osaajiksi. Kysymys kuuluukin kuka antaisi lastenlääkärin suorittaa aivoleikkauksia? Koulupsykologien työ on myös ennen kaikkea ennaltaehkäisevää työtä.Tänä vuonna voimaanastunut oppilashuoltolaki ylityöllistää jo nyt koulupsykologit ja kuraattorit. Sen mukaan oppilaan on päästävä jommankumman vastaanotolle 7 päivän kuluessa pyynnöstä. Uudistus ei ainakaan tätä tule parantamaan.

Molemmissa tapauksissa kustannussäästöt on arvioitu olevan noin 100 000 euron luokkaa. Todennäköisesti kulut tulisivat kuitenkin vain lisääntymään.Kummassakin tapauksessa turkulaiset lapset ja heidän perheensä tulevat kärsimään näistä uudistuksista jos ne toteutetaan. Näillä päätöksillä emme myöskään tule houkuttelemaan lapsiperheitä Turkuun. Samalla uuteen Turku Strategiaan kirjatut kauniit lauseet ala-asteen koulujen säilyttämisestä lähipalveluina ja kaikilla aloilla ennaltaehkäisevän työn lisääminen ja merkityksen korostaminen tuntuu nyt monilta päättäjiltä unohtuneen.

Pirjo Lampi (ps)
kaupunginvaltuutettu ja sosiaali-ja terveyslautakunnan jäsen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini